Lecsaptak a franciák a Worldcoinra, vizsgálják a céget

A francia Számítástechnikai és Szabadságjogok Nemzeti Bizottsága (CNIL) nevet viselő szervezet nemrégiben vizsgálatot indított a Worldcoin ellen, azon aggályok alapján, hogy az adatgyűjtési és tárolási gyakorlatai nem igazán felelnek meg a jogszabályoknak. Az először a Reuters által július 28-án jelentett hír szerint a CNIL szorosan együttműködik vizsgálatában a német adatvédelmi hatósággal is. A német hatóság a Worldcoin elsőszámú európai szabályozó hatósága. A projektet nem csak a franciák, de például az Egyesült Királyság hatóságai is vizsgálják.

A Worldcoint nem nagyon érdeklik az adatvédelmi aggályok

Magát a Worldcoin Foundationt nem annyira hatotta meg a dolog, egy rövid közleményben reagáltak a francia vizsgálatra. Ebben a közleményben arról írtak, hogy minden egyes piacon megfelelnek a helyi szabályoknak, beleértve az európai GDPR szabályokat is. Ők is kiemelték, hogy a Worldcoin projektet Európában a Bajor Állami Adatvédelmi Felügyelet felügyeli. Így nem igazán látják kérdésesnek a francia vizsgálat eredményét sem. Nem is olyan régen írhattunk arról, hogy dübörög a Worldcoin világhódító hadjárata, nemrégiben ugyanis működésbe lépett a projekthez tartozó mainnet, illetve a WLD tokent is piacra dobták. Azon emberek, akik az úgynevezett orbok segítségével hajlandóan beolvastatni íriszüket, egy egyedi Worldcoin ID-t és 25 Worldcoin tokent kapnak.

A Worldcoin alapító Sam Altman július 27-én már arról beszélt, hogy másodpercenként már 8 embernek olvassák le az íriszét az orbokon keresztül. Nagyjából 1500 orbbal zajlik a szkennelés világszerte. Viszont az Egyesült Államokban még nem, ott ugyanis nagyon képlékeny még a szabályozói megközelítés. A Worldcoin Foundation a kezdeményezésre nyitott helyeken sokkal agresszívabban tolja előre az orbokat, mint ahol problémák merültek fel az adatgyűjtés legalitását illetően. Viszont a WDL token indítását nagyon jól fogadta a közösség. Július 27-én az egy napra jutó tranzakciók száma meghaladta a 944 ezret.