Bankman-Fried ellen nem emelnek vádat?

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) szerda késő este közölte, hogy a kampányfinanszírozási vád nem szerepel a Bahamákkal kötött kiadatási dokumentumban, ezért nem foglalkozik ezzel a vádponttal.

Az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatta a szövetségi bírót, hogy „nem szándékozik” kampányfinanszírozási vádat emelni az FTX alapítója, Sam Bankman-Fried ellen. A DOJ döntése azután született, hogy tavaly egyeztetett a Bahamákkal a Bankman-Fried kiadatási dokumentumában szereplő kampányfinanszírozási vádakról.

A DOJ eredetileg nyolc különböző vádpontban emelt vádat Bankman-Fried ellen 2022 vége felé. Az ügyészek később további öt vádponttal is szerettek volna foglalkozni, de Bankman-Fried védelmi csapata azzal érvelt, hogy a Bahamáknak, ahol eredetileg letartóztatták a korábbi FTX vezérigazgatót, bele kell egyezniük ezekbe a vádakba az Egyesült Államok és az ország közötti kiadatási szerződés feltételei szerint. Lewis Kaplan, New York Déli Kerületi Bíróságának bírója lehetővé tette a DOJ számára, hogy megszüntesse ezeket a vádakat, és márciusra tűzte ki a tárgyalás időpontját.

Egy szerda késő délutáni bírósági beadvány szerint a Bahamák a kiadatási szerződésben nem szerepeltette az eredeti vádirat nyolcadik, kampányfinanszírozásra vonatkozó vádpontját.

„A kormányt arról tájékoztatták, hogy a Bahama-szigetek ma korábban értesítette az Egyesült Államokat, hogy nem áll szándékában belevenni a kampány-hozzájárulásokat az alperes kiadatásába” – áll a DOJ levelében. „Ezért a Bahamákkal szembeni szerződéses kötelezettségeinek megfelelően a kormánynak nem áll szándékában a kampány-hozzájárulások vádpontjában tárgyalást tartani.”

Az értesítés órákkal azután történt, hogy Bankman-Fried állítólagosan megpróbálta lejáratni Caroline Ellisont, az Alameda Research egykori vezetőjét azzal, hogy magánjellegű dokumentumokat osztott meg a New York Times-szal. Danielle Sassoon helyettes államügyész azzal nyitotta meg a meghallgatást, hogy bejelentette, a DOJ őrizetbe kívánja venni Bankman-Friedet.

A bíró, Kaplan nem volt hajlandó dönteni erről az indítványról a szerdai meghallgatáson, ehelyett ütemtervet állított fel mind az ügyészség, mind a védelem számára, hogy írásbeli beadványokat nyújtsanak be ebben az ügyben. Időközben ideiglenes kommunikációs tilalmat rendelt el, hogy megakadályozza Bankman-Fried további nyilvános szereplését.

Bankman-Fried tárgyalását október 2-ára tűzték ki. Az Igazságügyi Minisztérium levele nem tartalmazott utalást arra nézve, hogy az ügyészek bele kívánják-e venni a márciusi második perbe a kampányfinanszírozási vádat.