Külföldre utazol? Így döntsd el, mivel fizess

Megvizsgáltuk, mivel érdemes külföldön fizetned: készpénzzel, bankkártyával vagy kriptóval? Hogy ne kelljen őrülten rohannod a reptéri valutaváltóhoz és elkerüld a bankkártya szolgáltatód által felszámolt díjakat (amitől gyakran hajad szála égnek áll), olvass tovább!

Hitelkártya vagy bankkártya?

Egy speciális utazásra szánt hitelkártyával elkerülheted a valutaváltás díját, de hitelkártyára van szükség általában az autóbérléshez is, így ott is jól jöhet. Az utazási bankkártyák nem számítanak fel átalánydíjat, és akkor is jobb választásnak minősülnek, ha készpénzt akarsz felvenni. Léteznek továbbá előre feltölthető kártyák is, amelyek különösen akkor praktikusak, ha merev költségvetéshez szeretnél ragaszkodni.

A Curve egy olyan kártya, amely az összes betéti- és hitelkártyádat egyetlen egyszerű fizetési platformra gyűjti össze, és havonta legfeljebb 200 euróig ingyenes készpénzfelvételt kínál. A Revolut előnye ezzel szemben a jó árfolyamokon való valutaváltás.

Egy jó tanács: A további díjak elkerülése érdekében mindig bankkártyával fizess, és ne hitelkártyával!

Vigyek készpénzt is?

A készpénz több szempontból hasznos, és néha nélkülözhetetlen, ezért érdemes egy keveset mindig magunknál tartani. A készpénzzel való fizetés egy jó módja lehet annak, hogy könnyebben az előre tervezett költségvetéshez tartsd magad. Fontos azonban, hogy a reptereken történő pénzváltás általában sokkal többe kerül, mintha előre vásárolnál külföldi valutát.

Mi a helyzet a kriptovalutákkal?

A kriptovalutával történő fizetéskor nem kell átváltanod az egyik valutát a másikra, ami gyakran magas díjakkal jár. Az ügyletek mindemellett titkosabbak és biztonságosabbak, mivel nem kell harmadik félre hagyatkoznod személyes adataid megadásakor.

A kriptók fizetésre való használata azonban némi technikai tudást igényel, mint például annak megértését, hogyan kell használni egy kriptovaluta tárcát, és hogyan lehet fizetéseket küldeni vagy fogadni. A kriptopénzek ára továbbá változékony lehet, ami azt jelenti, hogy értékük rövid időn belül jelentősen ingadozhat. Ez megnehezíti annak nyomon követését, hogy valójában mennyit költöttél már el. Ennek ellensúlyozására érdemes lehet stabilcoinokkal fizetni, vagy folyamatosan figyelemmel kísérni az adott kriptovaluta árfolyamát.

Forrás