Viszlát Wi-Fi, itt a Li-Fi: új mérföldkő a digitális kommunikáció világában?

Ma már el sem tudnánk képzelni mindennapjainkat Wi-Fi nélkül, de a legújabb innováció, a Li-Fi, könnyen véget vethet a közkedvelt szabvány egyeduralmának. 

Az IEEE nemzetközi szakmai szervezet 1997-ben adott zöld utat a Wi-Fi technológiájának, ami azóta alapjaiban változtatta meg az internetezés fogalmát. Amellett, hogy megszabadította a világot a kábelek bűvkörétől, megteremtette a vezeték nélküli kapcsolat koncepcióját is. Azt hihettük volna, hogy már nem várhatóak radikális változások ebben a technikában, de az IEEE jó ideje kacérkodik már a Li-Fi ötletével.

A Li-Fi egy olyan vezeték nélküli kommunikációs technológia, ami a fényt használja az adatok továbbításához. Az elképzeléssel először Harold Haas német professzor állt elő 2011-ben a 802.11bb szabvány révén. 2018 óta a pureLiFi és a Fraunhofer HHI vállalatok kezeskednek az előállításáért.

No de hogyan működik a Li-Fi?

A felvetés meglehetősen “egyszerű”: rádióhullámok helyett fény hullámok által adhatóak tovább az információk egyik eszközről a másikra. Ez sokkalta megbízhatóbb és gyorsabb mint a Wi-Fi. Akár 224 Gigabit per másodperces sebesség is elérhető a tízezerszer szélesebb frekvenciaspektrumnak köszönhetően. A laboratóriumi környezetben fennálló paraméterektől eltekintve, otthon vagy az irodában is megvalósítható az 1 Gbps anélkül, hogy telítődne a hálózat.

A Li-Fi technológia a látható és a láthatatlan (infravörös és ultraibolya) fényt is hasznosítja, amelyet speciális LED lámpák sugároznak. A fogadó eszköz általában egy fotoszenzitív érzékelő, ami érzékeli a különböző fényintenzitásokat. Ezeket digitális jelekké alakítják át s ezáltal kinyerhető a továbbított adat. Ha bárkiben felmerült a kérdés – igen, sötétben is probléma nélkül működik. Hátrány lehet viszont a korlátozott lefedettség, ami orvosolandó problémát jelent a fejlesztők számára.

A piacon már kapható olyan eszköz, ami lehetővé teszi a Li-Fi használatát, ilyen például a pureLiFi által megálmodott Light Antenna ONE. Az Oppo mobilkommunikációs cég is kísérletezik a technikával s csak idő kérdése, hogy más vállalatok is betörjenek az ágazatba.

Az utóbbi időben sajnos egyre többen esnek hackerek áldozatául otthoni Wi-Fi hálózatukon keresztül. Többek között erre is megoldásként szolgálna a Li-Fi. Nem tudni pontosan még mennyi idő van még hátra a Wi-Fi fénykorából, de a szakemberek szerint a Li-Fi rövidesen átveszi majd az irányítást.