Köteleznék a DeFi projekt „irányítóit” az ügyfélazonosításra

Egy frissen bemutatott kétpárti törvényjavaslat alapján a DeFi (decentralizált pénzügyi) projektek „irányítóinak” kötelező lenne betartaniuk a Know Your Customer (ügyfélazonosítási) szabályokat. Ha egy protokollnak nincs azonosítható irányítója, akkor azok, akik több mint 25 millió dollárt fektetnek a protokoll kifejlesztésébe, felelősségre vonhatók.

A DeFi projektek sem menekülnek

Az amerikai szenátorok egy csoportja által bemutatott törvényjavaslat a pénzmosás megelőzésére és a szankciók betartására fókuszál. Ha elfogadják, jelentős hatással lehetne a decentralizált pénzügyi protokollokra.

A Crypto Asset National Security Enhancement Act of 2023 című törvényjavaslatot Jack Reeds szenátor szponzorálja. A társszponzorok között megtalálhatók Mark Warner, Mike Rounds és Mitt Romney szenátorok is.

A törvényjavaslatot kedden este felolvasták a szenátusban, de a cikk megjelenésének időpontjában még nem tették nyilvánossá a törvényjavaslat szövegét.

A Blockworks által szerzett törvénytervezet példány szerint a Crypto Asset National Security Enhancement Act ugyanazokat a szabályokat kívánja alkalmazni a DeFi protokollokra, mint más Egyesült Államokban szabályozott pénzügyi közvetítőkre.

Ki a felelős?

A törvényjavaslat előírná, hogy azok, akik „ellenőrzik” a DeFi protokollt, kötelesek lennének biztosítani, hogy pénzmosás elleni intézkedések érvényben legyenek, és betartsák a Know Your Customer (KYC) irányelveket. A DeFi protokollt irányító személyeknek felelősséget kellene vállalniuk a gyanús tevékenységek bejelentéséért. Ezen kívül biztosítaniuk kellene, hogy a szankciók által blokkolt személyek ne használhassák a protokollt.

Ha a protokollnak nincs azonosítható ellenőre, akkor a törvényjavaslat szerint mindenki, aki 25 millió dollárnál többet fektet a protokoll kifejlesztésébe, felelősségre vonható lenne.

Bitcoin ATM a javaslatban

A törvényjavaslatban az áll, hogy a „virtuális valuta-kioszkok”, mint például a bitcoin-automaták is kötelesek lennének betartani a Know Your Customer (KYC) törvényeket.

Az ilyen ATM-ek/automaták üzemeltetőinek a törvényjavaslat szerint „legalább a fogyasztó nevét és fizikai címét ellenőrizniük és rögzíteniük kell, ami magában foglalja az állampolgárságot vagy lakóhelyet igazoló hivatalos dokumentum felülvizsgálatát”.

Ez a törvényjavaslat az előző kétpárti erőfeszítések sikertelensége után született, amelyek a kriptovaluták szövetségi szintű előmozdítására irányultak. A múlt ülésszakban Elizabeth Warren és Roger Marshall szenátorok terjesztettek elő egy törvényjavaslatot a digitális eszközök pénzmosás elleni védelmére. Azonban a jogszabály sem az egyeztetésig, sem a szavazásig nem jutott el, mielőtt az ülésszak véget ért volna.

Warren és Marshall törvényjavaslata a pénzintézetek kriptomixer szolgáltatásaihoz, az ún. privacy érmékhez és „egyéb anonimitást növelő technológiákhoz” való hozzáférés korlátozására összpontosított. Az amerikai pénzügyminisztérium már hónapokkal azelőtt szankcionálta a Tornado Cash kriptomixer szolgáltatást, mielőtt Warren és Marshall törvényjavaslata előterjesztésre került volna.