Újra “aranyat” találtak a kriptobányászok?

Bika piacokon kevés a bányászati kapacitás, medve piacokon túl sok. A kriptobányászok régóta küzdenek a kapacitásproblémák kiegyensúlyozásával kapcsolatos kihívásokkal, hiszen egy bányászgépet (vagy egy egész telepet) fenntartani nagyon drága, ráadásul a költségek jelentős része nehezen csökkenthető egyik napról a másikra. Úgy tűnik, hogy most a mesterséges intelligencia (rövidítve MI, vagy angolosan AI) számítási kapacitási igénye egyensúlyozhatja ki ezt a problémát.

A kriptobányászat lényege, hogy nagyon erős számítógépek nagyon bonyolult számítási feladatokat oldanak meg a nap 24 órájában. Nem véletlenül merült fel már korábban is, hogy a mesterséges intelligencia új számítási metódusokkal tud majd előállni, melyek esetleg energiahatékonyabban fogják tudni megoldani a bányászati algoritmusok “feladványait,” mint a hagyományos bányászgépek. Ezek az ötletek egyelőre elméletben léteznek, és nem láttunk még működő megoldást a problémára, viszont úgy tűnik, hogy más módon mégis profitálhatnak a bányászok a mesterséges intelligencia forradalmából.

A mesterséges intelligencia kutatása és az AI modellek futtatása a blokklánc algoritmusokhoz hasonlóan energiaigényes feladat, így egyre több kriptobányász próbál pénzt csinálni a nála elérhető számítási kapacitások értékesítéséből – a bányászgépek ugyan nem ilyen jellegű feladatok futtatására vannak kitalálva, de lényegesen könnyebb egy bányász farmot bővíteni AI-kompatibilis adatközpontokkal, mint zöldmezős beruházásként létrehozni egyet a semmiből.

Jó példa erre a Hut 8, amely nemcsak kriptobányászati szolgáltatásokkal foglalkozik, hanem jelentős beruházásokat tesz nagy teljesítményű adatközpontok építésébe is. A Hut 8 tavaly öt nagy teljesítményű adatközpontot vásárolt, majd néhány korábban Ethereum bányászatra használt GPU-t és szervereket helyezett át ezekbe az adatközpontokba. Ez lehetővé tette számukra, hogy vizuális effektek renderelésével és gépi tanulással bővítsék a szolgáltatásaikat, különösen a játék- és szórakoztatóiparban érdekelt ügyfelek számára. Az erőfeszítések meghozták gyümölcsüket, a Hut 8 mostanra együtt dolgozik az XYZ AI-val is (az egyik legnagyobb cég az AI iparágban).

Annak ellenére, hogy az AI és a kriptobányászat látszólag hasonlóan jövedelmezőnek tűnő iparágak, fontos megjegyezni, hogy mindkét területnek vannak nagyon egyedi és egymástól eltérő sajátosságai. A kriptobányászat főként a nagy számítási kapacitásra és a speciális hardverekre támaszkodik a komplex matematikai problémák megoldásához, míg az AI elsősorban az adatok tárolásával és feldolgozásával, gépi tanulási algoritmusok futtatásával foglalkozik és ezekhez nagy teljesítményű gépekre van szüksége.

Didar Bekbauov, a Xive nevű BTC bányászcég társalapítója és vezérigazgatója szerint “a mesterséges intelligenciát kiszolgáló üzleti modellekre való áttérésre most csak az altcoin bányászok képesek.” Ez azért van, mert az altcoin bányászok a BTC bányászokkal ellentétben GPU-kat használnak, amelyek nemcsak a kriptobányászathoz, hanem a generatív mesterséges intelligencia rendszerek üzemeltetéséhez is felhasználhatók.

Bekbauov úgy fogalmazott, hogy “jelenleg a kriptobányászat majdnem 99%-át teszi ki a bitcoin bányászat, amelyben egyedi ASIC gépeket használnak – ezek csak BTC bányászatra használható gépek. De az adatközpontok felépítése és menedzsmentje ugyanazt a logikát követi mind a kriptobányászat, mind az AI esetében. Ezért minden nagy bányász cég képes lehet adatközpontok kiépítésére AI felhasználási célokra is.”

A technológiai kihívások mellett az üzleti modellek különbözősége is körültekintést igényel: a kriptobányászok bármikor eladhatják érméiket a tőzsdéken, csak az árfolyam volatilitása jelent nekik rövidtávú kockázatot. Az AI számítási kapacitás értékesítése azonban nem tőzsdéken történik, hanem sok nagyvállalati szolgáltatáshoz hasonlóan egyesével kell eladni a végfelhasználóknak. Összességében azonban úgy tűnik, hogy a bányászcégeknek megérheti diverzifikálni stratégiáikat AI-adatközpontok építésével, hiszen már rendelkeznek tapasztalattal az iparágban, és előnyben vannak az új belépőkkel szemben.