Egy szakértő szerint a Greenpeace alaptalanul támadja a Bitcoint

Az ESG mozaikszó az angol Environment, Social, Governance szavakat takarja, amelyek egy befektetés szociális és környezettudatos hatásait és tényezőit fedik le. Magyar nyelven is ESG néven szoktak rá hivatkozni, de például a zöld pénzügyeket is feldobja a Wikipédia a keresésre. Az ESG szempontrendszer segítségével ítélhető meg a befektetők számára, hogy mennyire környezettudatosan, társadalmi kérdésekre fókuszálva és milyen döntési mechanizmusok mentén működik egy cég. Nemrégiben egy ESG-központú befektetési alapkezelő nekiment a Greenpeace amerikai szervezetének, miután a non-profit szervezet a Bitcoin bányászatot egy komoly környezetszennyező tevékenységnek nevezte.

Sokak szerint a GreenpeaceUSA alaptalanul támadja a Bitcoint

A GreenpeaceUSA egy friss jelentésében felszólította a BlackRockot, a Fidelityt és a JPMorgant is sok más cég mellett, hogy utasítsák el a bitcoinalapú befektetéseket, a bitcoin környezetkárosító hatása miatt. Viszont a CH4 Capital ESG-fókuszú alapkezelő alapítója, Daniel Batten viszont visszatámadott, hangsúlyozva, hogy a bitcoin inkább jó a környezetnek. Szerinte ugyanis a Bitcoin bányászat segít a megújuló energiaforrások kiaknázásában és a megújuló energiát előállítók stabilabb működésében. Batten tovább is ment, azt állította, hogy a GreenpeaceUSA által bemutatott adatok a Bitcoin környezetkárosító tevékenységéről alapvetően félrevezetőek.

Például a Greenpeace azt állította jelentésében, hogy a Bitcoin bányászatot főleg szénnel működtetik. Miközben Batten szerint egyetlen olyan fenntartható bányászati művelet van a 41 ismertből, amelyhez az energiát szénforrásból biztosítják. Az is egyértelműen látható, hogy a Bitcoinhoz köthető károsanyag kibocsátás folyamatosan csökken a hashráta emelkedése ellenére. Rengeteg bányász tette át székhelyét a szénalapú energiaforrásoktól (pl. Kazahsztán) megújuló energiaforrásokhoz. Batten ESG alapja egyébként főleg olyan cégekbe fektet be, amelyek felesleges és egyébként elégetésre kerülő földgáz felhasználásával bányásznak bitcoint. Ez egy nyertes-nyertes helyzet, hiszen ha nem Bitcoint bányásznának vele, akkor ezt a gázt simán csak elégetnék. A Greenpeace kampánya tavaly kezdődött, amikor a non-profit szervezet 5 millió dollárt kapott a bitcoin bányászat káros hatásainak kimutatására.