Fogy a vásárolható bitcoin, mi lesz a kínálattal?

A kriptotőzsdéken rendelkezésre álló bitcoin kínálat folyamatosan zsugorodik, ami a jövőben kínálati sokkot és likviditási problémákat okozhat.

A rendelkezésre álló bitcoin kínálat jelentősen csökken, ami hiány kialakulásához vezethet. Ez a helyzet kínálati sokkot okozhat, különösen akkor, ha az intézményi befektetők nagyobb mennyiségben kezdenek el vásárolni, ez pedig egyre valószínűbbnek tűnik. Miután a világ legnagyobb alapkezelője, a BlackRock benyújtotta a bitcoin ETF kérelmet, a Fidelity Investments is rákapcsolt és várhatóan egyre több intézményi befektető követi a példájukat amiről egy korábbi cikkünkben bővebben olvashatsz.

Csökkenő likviditás

Az említett jelenségek hatásai korántsem egyértelműek. A nagy szereplők beszállása és a csökkenő kínálat kombinációja felfelé tolhatja az árat ami egyesek szerint akár a következő bikapiacot is jelentheti. Ezt azonban árnyalja, hogy a bitcoin kínálata folyamatosan csökken. A CryptoQuant adatai szerint egy év alatt 14%-al csökkent a tőzsdék által birtokolt tartalék, de eközben hosszabb medvepiacokat is tapasztalhattunk. Így ha az nem is bizonyos, hogy a kínálat csökkenése garantálja a bikapiacot a befektetési minták változását viszont jelzi. Úgy tűnik, hogy egyre több befektető tartja tőzsdén kívül a kriptóit, ami hosszabb távú befektetési stratégiát feltételez.

A rendelkezésre álló kínálat csökkenése likviditási problémákhoz vezethet a tőzsdéken. A kereskedők és befektetők tetszőleges pozícióváltásához egyaránt szükséges egy bizonyos szintű likviditás. Ennek hiányában egy-egy bálna megjelenése látványos árfolyammozgást okozhat, illetve felmerülhet az ún. slippage ami rossz hatással van a kereskedésre, különösen a nagybefektetők esetében. A Material Indicators diagramja szerint a bitcoin bálnák május elején kénytelenek voltak több megbízásra osztani a vételeket és eladásokat, hogy elkerüljék a csúszás miatti veszteségeket.

Kedvezőbb forgatókönyv

Amennyiben erős bikapiac következne be, az minden bizonnyal a kínálat növekedését eredményezné. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ár növekedésével az eladások, és így a tőzsdei kínálat is nő. Ezáltal lehetséges lenne, hogy a jelenleg csökkenő kínálat gyorsan emelkedésnek induljon, eltűnjenek a likviditási problémák és a nagyon radikális árfolyammozgások.