65 ezer eurót keresett a bitcoinon, de csak 24 ezret kapott kézhez

Amikor a befektető 2750 euróért vásárolt bitcoint, nem számított rá, hogy a befektetés értéke később 65.000 euróra rúg majd. Az igazán nagy meglepetés azonban akkor érte, amikor megpróbálta pénzzé tenni bitcoin készletét.

Az osztrák férfi első körben kíváncsiságból 250 eurót fektetett be a bitcoinba, majd amikor az árfolyam BTC Price BTC Price hirtelen elkezdett emelkedni, további 2500 eurót invesztált. A kriptovaluták robbanásszerű árnövekedésének köszönhetően másfél hónap alatt hozzávetőlegesen 65 000 euróra ugrott a befektetés értéke. A lelkes amatőr ekkor úgy döntött, hogy kiveszi az összes pénzt… csakhogy ez nem úgy sült el, ahogy tervezte.

A tranzakciót lebonyolító közvetítő ugyanis 20 000 euró jutalékot kért azért, hogy jóváírhassa a férfi pénzét.

A helyzet ezután még rosszabbra fordult: némi nyomozás után kiderült, hogy a szolgáltató nem kötött a bitcoin befektető számára nemzetközi pénzügyi tranzakciókra vonatkozó biztosítást – ezért a befektetőnek további 21.000 eurót kéne fizetnie ahhoz, hogy megkaphassa a jogosan megszerzett nyereségét.

Ezzel hatalmas profit 65 000 euróról 24 000 euróra csökkent.

A károsultak megsegítése

A férfi, más hasonló helyzetben lévő osztrák károsultakkal együtt a kibercselekményekkel foglalkozó segélyvonalhoz segítségért, ahol tanácsadásban részesült, valamint megkapta a fogyasztóvédők és az illetékes ombudsman irodájának elérhetőségeit.

Egy helyi digitalizációs tanácsos kezdeményezésére 2022 októberében Bécs lett az első európai város, amely kapcsolattartási ponttal rendelkezik a kibercselekmények témájában. A cél a – sajnálatos módon egyre gyakoribb – internetes bűnözés elleni küzdelem, valamint az érintett személyek ingyenes előzetes tájékoztatása és a megfelelő tanácsadó központba való irányítása.

Az első évben beérkezett kérelmek elemzése világosan mutatja a problémát: az esetek 51%-ában informatikai csalások ügyében kértek tanácsadást. A jelentések 12%-a phishinggel kapcsolatos, ezt követi az adatvédelem (9%), a malware (5%) és a zsarolás (5%).

A digitális világban a bűnözők továbbra is az áldozataik vágyaival és félelmeivel játszanak. A Cybercrime Helpline-nal egy olyan támpontot teremtettünk, amely tovább növeli a tudatosságot a témában, segít a bécsieknek minimalizálni az esetleges károkat és jobban felkészíti őket a következő támadásra.

– mondja Jörg Neumayer, a Cybercrime Helpline ötletgazdája.

Hogyan fektessünk kriptóba biztonságosan

Amikor a befektetés mellett döntünk, fontos, hogy egy megbízható és biztonságos közvetítőt válasszunk. Számos platform áll rendelkezésre, amelyek lehetővé teszik a kriptovaluták adásvételét és cseréjét. Néhányuk biztonságosabb lehet, mint mások; némelyik mögött azonban igazi csalók rejtőzhetnek.

A közvetítő kiválasztásakor vegyük figyelembe a befektetői alapok biztonságát, a felhasználói felület kezelhetőségét, a platform hírnevét és az is fontos, hogy kriptovaluták széles skálája álljon rendelkezésre adásvételre. Ne feledjük azt sem, hogy a kriptotőzsdék hackertámadások és csalások céltáblái lehetnek. Ezért érdemes a kriptovalutákat elsősorban egy offline tárcában, úgynevezett hideg tárcában tárolni, hogy megvédjük a befektetéseket a rosszindulatú tevékenységekkel szemben.