2025 októberére tolták ki a Mt. Gox hitelezőinek a kártalanítását

A Mt. Gox-botrány a kriptovaluta-piac történetének egyik legnagyobb válságaként vált ismertté. A japán székhelyű kriptotőzsde a 2010-es évek elején a globális Bitcoin-kereskedelem 70%-át tette ki, 2014-ben azonban a tőzsde összeomlott. A csődben több mint 20 ezer ügyfél vált érintetté, akiknek a kártalanítása 2024-ben kezdődött, de még messze nem ért véget.

A csődbement tőzsde vagyonkezelője újabb késedelmet jelentett be a fennmaradó pénzeszközök felosztásában. Az új határidőnek 2025. október 31-et szabták meg a fennmaradó közel 45 ezer BTC visszatérítésére.

A Mt. Gox-botrány számokban

A 2014-ben csődbement kriptovaluta-tőzsde összeomlásakor 850 ezer BTC tűnt el, ami akkori árfolyamon 450 millió dollárnak felelt meg. Az elmúlt időszakban mért 60 000 dolláros BTC-árfolyammal számolva ez több mint 50 milliárd dollárt jelent. A hivatalos kártalanítás 2024 júliusában kezdődött el, fél évtizednyi inaktivitás után egy 9,3 milliárd dolláros átutalással.

A több mint 20 ezer ügyfél azonban nem fogja megkapni mind a 850 ezer BTC-t, ugyanis nagyjából a negyedét szerezték vissza. A kártalanítási alap további 142 800 Bitcoin Cash-t (BCH) is tartalmaz, aminek ára közel 50 millió dollár.

A 2024 nyarán eszközölt visszafizetéseket követően a kártalanítandó vagyon mértéke nagyjából 2,8-3 milliárd dollár lehet. Ez a szám még növekedhet, amennyiben a vagyonkezelő képes lesz további eszközöket visszaszerezni vagy eltűnt készleteket azonosítani.

Késés a hitelezők kártalanításában

A kezdeti törlesztések ellenére továbbra is jelentős mennyiségű kriptovaluta-állomány van lekötve. Az Arkham Intelligence adatai szerint az Mt. Gox-hoz kapcsolódó tárcákon 44 900 BTC található, ami mai árfolyamon 2,87 milliárd dollárnak felel meg.

A vagyonkezelő legutóbbi nyilatkozata szerint azért tolják ki 2025 október végére a kártalanítási procedúra végét, mivel a legtöbben még mindig nem fejezték be a törlesztéshez szükséges eljárásokat. A kártalanítás gördülékenysége akkor kezdett el akadozni, amikor a problémamentes ügyfelek elfogytak.

A késedelem ugyanakkor hosszú távon jó hatást gyakorolhat a piacra. A Coinbase elemzői éppen ezért elkezdték felmérni, hogyan is állhatnak a hitelezők az egyelőre még meg nem kapott pénzeszközökhöz. Mivel a Mt. Gox korai felhasználói a kriptovaluta-adaptáció kezdetén kerültek kapcsolatba a digitális eszközökkel, várhatóan nem spekulatív céllal kezdtek Bitcoint vásárolni, hanem a mögöttes érték miatt.

Ebből kifolyólag az érintettek várhatóan nem fogják azonnal piacra önteni az eszközöket, hanem tartják azokat a későbbi értéknövekedés miatt.

A kártalanítás hatása a piacra

A meghosszabbított kártalanítási periódus rövid távon ugyanakkor biztosan enyhíti a potenciális piaci zavarokat. A felfokozott gazdasági időszakban a halasztás csökkenti a Bitcoinra nehezedő eladási nyomást, amit többek között nyáron a német állam vagy az amerikai kormány generált.

A likviditási sokk elkerüléséhez azonban elengedhetetlen a minél hosszabbra elnyújtott, folyamatos kártalanítás. Az elhúzódó kártalanítás csökkenti a piacra nehezedő nyomást, és stabilan tartja azt. Mivel a piacon folyamatosan egyre kevesebb új Bitcoin jelenik meg, a lassabb kínálati növekedés kevésbé befolyásolja negatívan az árfolyamokat.

Az elnyújtott visszafizetési procedúra csökkenti a bizonytalanságot is. Kisebb az esélye a pánikszerű eladásoknak, és kisebb az esélye a rosszakaratú próbálkozásoknak is. Az újabb egyéves határidő segít időt nyerni a piacnak, hogy fel tudja dolgozni a piacra zúduló készleteket, ami destabilizálhatná a teljes kriptovaluta-ökoszisztémát.