2025-ben Oroszország piacra dobhatja a digitális rubelt

Olga Skorobogatova, az Orosz Központi Bank alelnöke nemrég bejelentette, hogy az orosz központi banki digitális valutája (CBDC), a digitális rubel valószínűleg 2025-ben kerül majd bevezetésre. A CBDC tesztelését még ebben az évben megkezdik, amint az Állami Duma, az orosz parlament alsóháza elfogadja a digitális fizetőeszköz működését szabályozó törvényjavaslatot.

Az Orosz Központi Bank alelnöke azt nyilatkozta, hogy az orosz CBDC-t, vagyis a digitális rubelt várhatóan 2025-ben piacra dobják. Skorobogatova azt is kijelentette, hogy még az idén sor kerül a digitális valuta tesztelésére, miután az Állami Duma, az orosz parlament alsóháza elfogadta a digitális rubelről szóló törvényjavaslatot.

A tisztviselő megjegyezte, hogy a digitális valuta bevezetése hosszú folyamat lesz Oroszország számára, mivel mindent megtesznek azért, hogy a rendszer biztonságosan és hiba nélkül működjön.

Kifejtette továbbá, hogy ellentétben a digitális jüannal, amelyet Kínában jelenleg egyes közalkalmazottak bérének kifizetésére is használnak, a digitális rubelt nem fogják bevetni a munkabérek, nyugdíjak vagy egyéb juttatások kifizetésére, és 300 000 rubeles (valamivel több mint 1 150 000 forintos) számlakorlátja lesz majd.

Júliusban elfogadhatják az orosz digitális rubelről szóló törvényjavaslatot

Bár az Orosz Központi Bank már áprilisban meg szerette volna kezdeni a tesztelést, az Állami Duma még nem fogadta el a digitális rubelre vonatkozó törvényjavaslatot.

Anatolij Akszakov, az Állami Duma pénzügyi piacokkal foglalkozó bizottságának vezetője májusban még a törvény júniusi elfogadására számított, ami ugye elmaradt. Csütörtökön azonban azt nyilatkozta, hogy várhatóan még idén júliusban elfogadják az e-rubelre vonatkozó törvényjavaslatokat. Ebben az esetben tesztelése már augusztusban kezdődhet.

Akszakov korábban az országot sújtó nemzetközi szankciók megkerülési módjaként tekintett a kriptóra, és elutasította az egyetlen orosz tőzsde ötletét, mivel a nyugati nemzetek szankcionálhatják azt.

Az e-rubelt szabályozó törvényjavaslatot Akszakov a pénzügyekkel foglalkozó bizottság más tagjaival összefogva idén januárban terjesztette az Állami Duma elé, miután az Orosz Központi Bank 2022-ben felgyorsította a digitális rubel bevezetésére irányuló projekt ütemtervét.