2025-ben jön a digitális rubel Oroszországban

A Bank of Russia, az orosz központi bank a közelmúltban bejelentette, hogy készen áll a központi banki digitális valutaként (CBDC) működő digitális rubel országos bevezetésére. Sőt, az ország állampolgárai ingyenes hozzáférést is kapnának a CBDC infrastruktúrához. A bejelentésben már konkrétumokat is megfogalmaztak. 2025. július 1-jéig a legnagyobb oroszországi bankoknak lehetővé kell tenniük az ügyfelek számára a digitális rubeles tranzakciókat. Ez magában foglalja a számlavezetéssel együtt a pénzátutalások lebonyolítását is. Továbbá az Oroszországban működő vállalkozásoknak el kell majd fogadniuk a digitális rubeles fizetéseket az eladott áruk és szolgáltatások ellenében QR-kódok segítségével. A változások támogatása érdekében a központi bank törvénymódosításokat is javasolt a pénzügyminisztériumnak.

Az oroszok egyre jobban nyitnak a kriptovaluták felé

Jelenleg a Bank of Russia 15 bankkal kísérleti projektet hajt végre a CBDC működésének tesztelésére. Emellett a nemzeti valutában történő fizetési, valamint átutalási lehetőségek kiszélesítésére is törekszik. Az ukrajnai inváziót követő nemzetközi szankciók miatt Oroszország mindent elkövet, hogy releváns tényező maradjon a nemzetközi kereskedelmi piacon. A nehézségek leküzdésére az ország fontolóra vette a decentralizált kriptovaluták használatát a határokon átnyúló elszámolások lebonyolításához is. Szeptember 1-jétől például Oroszország legalizálta a kriptók használatát a határokon átnyúló fizetésekhez. Ennek eredményeképpen a központi bank támogatja a digitális eszközök használatát a fizetésekhez, a tesztek pedig már gőzerővel zajlanak.

Az oroszok a kriptovalutákra elég változatos módon tekintettek az elmúlt időszakban, hol engedélyezték, hol tiltották őket. Aztán most a sikeres kísérleteket követően a moszkvai tőzsde és a szentpétervári tőzsde az év végére tervezi saját kriptokereskedési platformjainak elindítását. Másrészt Oroszország azt is fontolgatja, hogy legalizálja a Bitcoin-bányászatot az országon belül. Az új jogszabály szigorú szabályozást hozna a kriptobányászatra az Orosz Föderáción belül. Előírná, hogy minden bányásznak meg kell felelnie a kormány és a központi bank szabályainak, beleértve a jövedelembejelentési és adókötelezettségeket is. Ezzel a lépéssel Oroszország egyértelmű keretet kíván teremteni a bányászott kriptovaluták értékesítésére. Úgyhogy Oroszország nagy szövetségese, Kína nyomában jár a CBDC bevezetésével és a kriptovaluták szabályozásával.