2023-ban 150 millióval nőtt a kriptovalutákat birtoklók száma

A Crypto.com kriptotőzsdéje nemrégiben elemzést tett közzé a piaci helyzetéről és jövőképéről. Ebből derült ki az, hogy 2023 végére már több mint félmilliárd ember lett kriptofelhasználó vagy birtokos. A becslés szerint 2023. elején még 432 millió felhasználó és birtokos volt a piacon, ez a szám ment fel 580 millióra az év végére.

Rengeteg kriptos nem birtokol sem ethert, sem bitcoint a Crypto.com elemzése szerint

Ha mélyebben beleássuk magunkat a statisztikába, akkor azt láthatjuk, hogy az ether birtokosok száma 89 millióról 124 millió emelkedett. Bitcoin esetén 222 millióról 296 millióra nőtt a szám az év végére. A Crypto.com piaci méretbecslései egyedi módszertant használnak, amely az on-chain adatokat paraméterek keverékével kombinálja a globális kriptotulajdonosok számának megbecsléséhez. Azt is hangsúlyozza az elemzés egyébként, hogy a 34%-os növekedés 2023-ban nagyon elnyújtott medvepiaci körülmények között jött össze. Listáztak is néhány olyan hatást, ami a növekedés ellen hatott. Így például a monetáris szigorítás a központi bankoktól, a háborús konfliktusok vagy éppen a pandémia hosszútávú hatásai.

Az kiemelhető, hogy az Ethereum felhasználók számának növekedésében nagy szerepe volt a Shanghai frissítésnek is. A Bitcoin esetén pedig a növekedésnek jót tett a BRC-20 tokenstandard és a Bitcoin Ordinals bevésések funkcionalitásának megjelenése. 2023. negyedik negyedévében pedig már rengetegen az amerikai Bitcoin spot ETF jóváhagyásának reményében szálltak be a piacra. A Crypto.com elemzésében 23 kriptotőzsde adatait veszik figyelembe. Az is külön kiemelésre került egyébként az elemzésben, hogy a bitcoin birtokosok 40%-a birtokol ethert is, míg 42% a kriptovaluta felhasználóknak sem BTC-t, sem ETH-t nem tart portfoliójában. A Bitfinex 2023. decemberében adott ki egy hasonló jelentést, amelyben 2024 végére már közel 1 milliárd kriptofelhasználót becsültek.