Döntöttek az Ethereum fejlesztői, kettéosztják a Pectra frissítést

Az Ethereum következő nagy frissítése, a Pectra jelentős változásokat hoz a gas díjakban, a validátorok stakelésében és még sok másban. Cikkünkben összefoglaltuk, mire számíthatsz a frissítést követően.

Ezen a héten az Ethereum fejlesztői úgy döntöttek, hogy a hálózat következő nagy frissítését, a Pectrát legalább két részre osztják: az első frissítés 2025 februárjában vagy annak környékén érkezik.

Az Ethereum legutóbbi frissítései – köztük a márciusban elindított Dencun és a 2023-ban életbe lépő Shapella – jelentős változásokat hoztak mind a blokkláncfejlesztők, mind a mindennapi Ethereum-felhasználók számára.

Fontos változás: nem muszáj majd ETH-ban kifizetni a gas díjakat

Csütörtökön az Ethereum fejlesztői úgy döntöttek, hogy a Pectrával életbe lépő változások listáján túl sok elem szerepel, és ha az összeset egyszerre adják ki, akkor a frissítés túlságosan összetetté válhat. Ezért úgy döntöttek, hogy a frissítést legalább két különálló eseményre osztják fel, az első részt pedig a jövő év elejére tűzték ki. Számos javaslat már zöld utat kapott, hogy bekerüljön az első frissítésbe, és ezek közül soknak érezhető hatása lesz az Ethereum-felhasználókra.

Az egyik például véget vet annak, hogy kis mennyiségű ETH-t kelljen tartani a gas díjak kifizetéséhez az Ethereum mainneten és számos layer-2 hálózaton. Jelenleg az Ethereum, a Base, az Arbitrum, és az Optimism, illetve az Ethereum számos más hálózatán a gas díjakat ETH-ban kell kifizetni, függetlenül attól, hogy milyen tokenről van szó.

A Pectra első részében szereplő javaslat, az EIP-7702 gyakorlatilag megszünteti ezt a követelményt, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy a gas díjakat más kriptovalutákban fizessék. A javaslat, amely a „számlaabsztrakciót” vezeti be, lehetővé teszi, hogy a felhasználók Ethereum-tárcái úgy viselkedjenek, mint az okosszerződések – vagyis harmadik felek képesek lesznek tranzakciókat finanszírozni és kifizetni a gas díjat az adott felhasználó helyett.

Ennek eredményeképpen – magyarázta Marius van der Wijden, az Ethereum egyik fejlesztője – hamarosan képes leszel például USDC-ben kifizetni a gas díjakat – így a múlté lesz az a szükségszerűség, hogy ETH-t tarts az alapvető funkciók elvégzéséhez.

Arányos hozamra tehetnek szert a stakerek a frissítést követően

A Pectra első részében szereplő másik fejlesztés, az EIP-7251 lehetővé teszi, hogy az Ethereum stakerek 32 ETH-nál nagyobb összegek után jutalmat kapjanak. Eddig a validátorok csak akkor tudtak hozamot generálni, ha 32 ETH-t (íráskor valamivel több mint 75 000 dollár) helyeztek el a hálózaton. Az ezen felüli ETH-összegek nem generáltak további profitot. Tehát egy például 40 ETH-t letétbe helyező felhasználó jelenleg nem tud hozamot gyűjteni vagy szavazati jogot szerezni ebből a plusz 8 ETH-ból.

Amint a Pectra első frissítése a jövő év elején elindul, a stakerek arányos hozamot szerezhetnek minden 32 ETH feletti befizetett összeg után. Ezt egy új funkció teszi majd lehetővé, amely lehetővé teszi a validátorok összevonását – ami azt jelenti, hogy ha jelenleg több különböző validátort működtetsz a jutalmak és a befolyás maximalizálása érdekében, akkor mostantól egyetlen validátorban egyesítheted őket, amely arányosan nagyobb szavazati erővel és jutalomgyűjtéssel rendelkezik.

Makroszinten a validátorok konszolidálásának képessége azt is jelenti, hogy az olyan nagy stakerek, mint a Lido és a Rocket Pool, valamint a Coinbase, mostantól jelentősen csökkenthetik a csomópontok számát.

„Ez elég jelentősen csökkenti az Ethereum hálózat egészének sávszélességigényét.” – mondta van der Wijden.

Mikorra várható a Pectra-frissítés második része?

A Pectra első frissítésében szereplő két további javaslat, az EIP-6110 és az EIP-7002 szintén először tenné lehetővé a teljesen automatizált és engedély nélküli ETH staking poolok létrehozását.

Míg a fent leírt funkciók a jövő év elején lépnek életbe, a második Pectra-frissítéssel kapcsolatban sok a kérdés, többek között, hogy milyen EIP-ket tartalmazhat, mikor fog életbe lépni, és hogy más Ethereum-frissítések is érkeznek-e előtte. Van der Wijden becslése szerint a Pectra többi részével valószínűleg 2026-ig kell várni.

Azonban amikor a frissítés második fele valóban végbemegy, nagy változásokra számíthatunk. Két fontos javaslat már most is valószínűsíthető: egy EVM Object Format (EOF), amely növeli az okosszerződések kódjának írásának hatékonyságát és biztonságát, valamint egy új funkció, a PeerDAS, amely a következő két-három évben még tovább csökkentheti a layer-2 gas díjakat.

Márciusban az Ethereum Dencun frissítése bevezette a blobokat, amelyek drámaian csökkentették a layer-2 díjakat azáltal, hogy lehetővé tették a layer-2 adatok ideiglenes tárolását a blokkláncon, körülbelül egy hónapig, szemben a végleges tárolással. Jelenleg minden Ethereum tranzakciós blokkban hat blob található.

A PeerDAS, amikor elindul, megteremti az Ethereum fejlesztői számára az alapot ahhoz, hogy jelentősen növeljék a hálózati blokkokban jelen lévő blobok számát. Van der Wijden azt mondja, biztos benne, hogy a PeerDAS után csapata 32 blobot fog tudni elhelyezni minden Ethereum-blokkban – ez több mint 400%-os hatékonysági ugrás.