Az FTX további Solana-készleteket tervez értékesíteni a felszámolás közepette

A 2022-es medvepiac egyik legfájdalmasabb eseménye a mai napig kísérti a befektetőket. Az FTX kriptotőzsde összeomlása egy életre megváltoztatta felhasználóinak az életét, akik valószínűleg soha nem kerülnek vissza abba az anyagi helyzetbe, mint előtte. A tőzsde tulajdonosát, Sam Bankman-Friedet azóta 25 éves börtönbüntetésre ítélték, a hitelezők kártalanítása azonban továbbra is tart.

A felszámolás közepette az FTX kriptotőzsde kész további Solana-készleteket piacra dobni annak érdekében, hogy hiánytalanul kárpótolja felhasználóit és intézményi hitelezőit. Eddig rendkívül nyomott áron, főként intézményi befektetők vásárolhattak a Solana-ból, most viszont egy új módszerrel, közösségi ajánlattétellel is lehet licitálni a készletekre, mely várhatóan hatással lesz a SOL árfolyamára is.

Közösségi ajánlattétel az árverésen

Az FTX kriptotőzsde hitelezőinek kártérítése érdekében eddig csaknem 25-30 millió SOL-t bocsátott piacra rendkívül kedvező, 64 dolláros átlagáron, mely a mostani árfolyamhoz képest közel 60%-os kedvezményt jelent. A kedvező árért cserébe azonban vállalniuk kellett a vásárlóknak, hogy 4 évig lekötik SOL-készleteiket és nem értékesíthetik azt. Így jutott hozzá a Mike Novogratz-féle Galaxy Digital 620 millió dollárnyi SOL-hoz, a Pantera Capital 250 millió dollárnyi SOL-hoz és a Neptune Digital Assets további 30 ezer darab SOL-hoz.

Most egy eddig nem látott stratégiai lépésre készül Mike Cagney, a Figure Markets vezérigazgatója, mely során közösségi aukció keretein belül értékesítik az FTX fennmaradó Solana-készleteit. Cagney szerint ez a módszer elősegítheti a versenyzést és valószínűleg befolyásolni fogja a SOL árfolyamát is, azonban messzemenő részleteket nem árult el az aukcióról.

Kockázat minimalizálása, érdeklődés maximalizálása

A közösségi aukció kereteit egy speciális, önállóan létrehozott jogi entitáson (SPV) keresztül kívánják lebonyolítani, mely megkönnyíti a kriptoközösség részvételét az aukción. Ezt a mechanizmust úgy tervezték, hogy vonzza a nem egyesült államokbeli és az akkreditált amerikai befektetőket is, lehetővé téve számukra, hogy közösségi konszenzusban döntsenek az ajánlati árakról és kezeljék a későbbi befektetéseket.

Az SPV egy különálló társaság saját eszközökkel és kötelezettségekkel, valamint jogi státusszal. Ezeket az entitásokat egy előre meghatározott cél érdekében hozzák létre, hogy operatív működés hiányában a pénzügyi kockázatokat csökkentsék. Az SPV segít elválasztani bizonyos üzleti tevékenységeket vagy tranzakciókat az anyavállalattól, kihasználhat bizonyos adóstruktúrákat vagy adókedvezményeket, valamint egyszerűsíti a folyamatokat.

Várakozások a SOL árfolyamát illetően

Az aukciós formátum valószínűleg fokozhatja az ajánlattételi lelkesedést, mely a Solana ökoszisztéma natív tokenjének, a SOL-nak az árfolyamára is kihatással lehet. A cikk írásakor a SOL SOL Price SOL Price árfolyama nagyjából 150-155 dollár között mozog. Miután a SOL elérte 2024. március közepén lokális csúcsát, a 202 dollárt egy erőteljes, 40%-os korrekció következett be és visszavetette a SOL árfolyamát 116-120 dollárig. Azóta sikerült kilábalnia ebből az esésből, és újra megindult felfelé.

SOL/USDT 4 órás grafikon, forrás: TradingView

Ahogyan az a grafikonon is látszik, a SOL jelenleg a 155,6 dollárnál fekvő 0,382-es Fibonacci-szinttel küzd. Amennyiben ezt sikerülne megugrania, majd megtartania, úgy könnyedén elindulhatna az árfolyam a 0,618-as szintig (176,41 dollár). Ellenkező esetben könnyedén lehet, hogy a 0,236-os szint (142,75 dollár) nyújthat biztonsági hálót és egyfajta új belépési lehetőséget a későn érkező befektetők számára.

A SOL mindenkori történelmi csúcsát 2021 végén érte el, amikor majdnem átlépte a 260 dollárt. Amennyiben hinni lehet az elemzéseknek és igazán beindul a bikapiac a felezést követően, várhatóan idén megdöntheti ezt.