Világűr: Mi ez az objektum, amit a NASA a Holdnál fényképezett?

A NASA Lunar Reconnaissance Orbiter űrszondája, amely 15 éve tanulmányozza és fényképezi a Holdat, egy különleges objektumot kapott lencsevégre.

Az LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) a NASA holdkörüli pályán lévő űrszondája, amely 15 éve tanulmányozza a Holdat, az elmúlt hónapban több képet is készített a Dél-Koreai Légi- és Űrkutatási Intézet (KARI) Danuri névre keresztelt műholdjáról. A két űreszköz, amelyek majdnem párhuzamos pályákon haladtak, március 5-e és 6-a között 3 pálya alatt is szembe jöttek egymással.

Az LRO keskeny látószögű kamerája (az úgynevezett “LROC” kamerák egyike) készített néhány képet a három pálya alatt, amikor a Danuri elég közel volt ahhoz, hogy fényképezni lehessen.

A két űreszköz magas relatív sebessége miatt (3,2 km/s, vagyis 11.500 kilométer/óra), a NASA-hoz tartozó Goddard Űrrepülési Központ LRO-t működtető csapatának tökéletesen ki kellett számítania az időzítést (és a helyet), hogy be tudja célozni Dél-Korea első holdkörüli pályán lévő műholdját, a Danurit. Úgy tűnik, hogy a küldetés sikerrel járt.

A Danuri 2022 decemberében lépett holdkörüli pályára, több mint négy hónapos utazás után, és méréseket végez a holdfelszínen, valamint potenciális leszállóhelyeket azonosít a jövőbeli küldetések számára. A Danuri által gyűjtött adatok a NASA Artemis programjában kerülnek felhasználásra.

A NASA LRO-nak három alkalma volt fényképeket készíteni a Danuriról közelrepülések során. Az első felvételhez az LRO 5 kilométerrel volt a Danuri fölött, és 43 fokkal volt elfordulva szokásos, a holdfelszínt néző pozíciójától lefelé. Bár az LRO kamerájának expozíciós ideje nagyon rövid volt, mindössze 0,338 milliszekundum, a Danuri mégis nagyjából a 10-szeresére nyúlt meg a két műhold nagy relatív sebessége következtében; gyakorlatilag egy korong formájú csíként jelenik meg a kép közepén.

Ez nem az első alkalom, hogy a két űreszköz keresztezte egymás útját: a Danuri 2023. április 7-én 18 kilométeres távolságból fényképezte le az LRO-t a NASA által rendelkezésére bocsátott ShadowCam eszközzel.

A Danuri a KARI és a NASA közös küldetése: a KARI az orbiter gyártását és üzemeltetését irányítja, míg a NASA az egyik tudományos rakomány fejlesztésével, valamint az űrhajók kommunikációjának és navigációjának segítésével támogatja a küldetést a felek által 2016-ban aláírt megállapodás értelmében.